De ruiperiode is voor Akita-eigenaren onontkoombaar. Gelukkig houdt een Akita het meestal bij twee keer per jaar. Tussentijds verhaart hij in principe niet. Tijdens het wisselen van de vacht moeten baasjes echter wel in actie komen en dan hebben wij het niet alleen over heel vaak stofzuigen.

In het algemeen verhaart een Akita twee keer per jaar zeer omvangrijk. Gedurende deze tijd kunnen zich plukken haar ophopen in het huis. De vacht van een Akita komt er tijdens deze periode vaak uit te zien als een ‘bizon vacht’, zoals wij het vaak noemen. Je kunt dan duidelijk zien waar de ‘nieuwe’ vacht zich gaat vormen en welke vacht er af gaat.

Ons advies is om tijdens te rui niet te snel een kam of borstel te pakken. Er worden dan haren los geborsteld die er nog niet aan toe zijn om uit te vallen en dit zorgt ervoor dat de ruiperiode vaak langer gaat duren. Versnellen van de ruiperiode kan wel, maar verwacht geen wonderen. Wacht tot de ‘bizon vacht’ meer tot uiting komt en ga de Akita dan wassen en droog blazen met een waterblazer/droger. De plukken haar zullen alle kanten opvliegen tijdens dit proces, maar uiteindelijk is dit wel de snelste manier om de ruiperiode door te komen.

Als de rui eenmaal voorbij is kan de Akita een kilo lichter lijken. De ‘nieuwe’ vacht is namelijk nog niet vol en moet eerst groeien. Een verstelbare halsband is daarom handig. Onze ervaring is dat dit echter niet voor iedere Akita geldt. De ene Akita heeft een vollere vachtstructuur dan de ander. Hierdoor ogen zij niet dunner en/of lichter, maar lijken zij enkel wat dunner in vacht.

Afgezien van de ruiperiode heeft de vacht van een Akita niet veel zorg nodig met uitzondering van een langhaar Akita.
De rui