Hachi: mooi, maar misleidend

Wij roepen voorafgaand aan en na afloop van uitzendingen van de film Hachiko (Hachi) op tot waakzaamheid en bedachtzaamheid: koop op basis van deze film geen Akita!

Toegegeven, het is een prachtige film en gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De trouwheid van de Akita wordt mooi in beeld gebracht en is zeer aanlokkelijk. Menigeen wil na het zien van deze film dan ook dolgraag zo’n lieve, trouwe, fluffy knuffelbeer. Laat je echter niet misleiden! In de film laat men namelijk ook heel veel niet zien. Zo had de echte Hachi ook minder leuke kanten.

Op foto’s van vroeger oogt Hachiko enigszins gehavend; één van z’n oren stond bijvoorbeeld niet meer rechtop. Een gevolg van gevechten/incidenten met andere honden. Het station, waar hij jarenlang op z’n baasje wachtte, was zijn territorium en dat verdedigde hij dus ook. Hachi was trouw, maar had net zo goed ook alle andere trekjes van een Akita.

De Akita is het meest complexe hondenras dat bestaat. Ze zijn zeer dominant, eigenwijs, moeilijk te trainen en in bijna alle gevallen zeer intolerant naar andere honden van hetzelfde geslacht. De Akita is in de basis geen hond voor beginnende eigenaren en wie er toch aan begint, moet absoluut weten wat ‘ie doet. Het is daarom bijzonder belangrijk heel veel over hondengedrag en hondentaal te weten, teneinde je in staat bent goed met een Akita om te gaan en vervelende situaties te vermijden.

Wie een Akita wenst, zal eerst écht heel eerlijk en oprecht naar zichzelf moeten kijken. Heb je de kennis? Heb je een natuurlijk overwicht? Besef je echt waar je aan begint? Ben je bestand tegen een hond die zich nooit echt aan je zal onderwerpen? Stel jezelf daarom deze vraag: als de meeste gedragstherapeuten niet met Akitas kunnen omgaan, wat maakt mij dan als leek wel geschikt?

Geniet met volle teugen van deze prachtige film, maar laat het daar bij. Een Akita is voor de meeste mensen absoluut niet geschikt en vraagt niet om ‘gewoon een beetje aandacht’, maar om een ‘way of life’.

Bron: akitablog.nl