Het karakter

Rustig, gevoelig en trots in combinatie met edelmoedigheid en een zacht karakter: de Akita. Een Akita is stabiel, resoluut en bovendien erg mensgericht. Een Akita is tegelijkertijd ook zeer dominant en doorgaans niet gediend van honden van hetzelfde geslacht of honden van het andere geslacht die dominant overkomen, maar heeft echter een groot besef van de plaats in de roedel. Zoals het aantal superlatieven in dit antwoord al aangeeft, is de Akita een hond van uitersten.

Een goed opgevoede Akita is zonder twijfel in alle opzichten een fantastische hond, maar men dient de opvoeding serieus te nemen en te allen tijde respectvol te blijven richting te hond. De Akita is geen twijfelaar en zeer resoluut. De Akita staat erom bekend dat zij het vermogen beheersen om mensen en situaties goed in te schatten. Dit maakt dat een Akita zelden of nooit blaft. Is er wel iets aan de hand, dan kan men op een Akita bouwen en zal de hond zonder enige twijfel in houding en gedrag de stadia van inschatten, waarschuwen en actie, doorlopen. Dat is een fijne bijkomstigheid als men zich in een gevaarlijke situatie bevindt, maar heeft men de Akita niet onder controle, is het dat zeer zeker niet.

Dat is de reden waarom het wordt afgeraden om als onervaren hondenbezitter aan dit ras te beginnen. De Akita is het meest complexe ras en onthoud dat zelfs hondentrainers zich er vaak geen raad mee weten. Cesar Millan, van het welbekende tv-programma The Dog Whisperer, was weinig succesvol in zijn pogingen om Akita’s te ‘veranderen’. Dit heeft echter meer te maken met zijn benadering naar de hond toe, dan met het ras. De Akita is een gevoelshond en zij verwacht een aan de baas gelijkwaardig maatje te zijn. Vanwege de aard van de Akita laten zij zich niet graag in een andere rol dwingen.