De langhaar Akita
Het kan voorkomen dat een Akita een wat minder bekende vachtstructuur krijgt: langhaar. Dit gebeurt als beide ouderdieren het zogenaamde 'langhaar gen' dragen. De langharige Akita is echter wel raszuiver ondanks het feit dat deze een diskwalificerende fout heeft aangaande de rasstandaard. Vanwege deze 'fout' worden langharige Akita's uitgesloten voor (inter)nationale hondenshows.

Ouderdieren die met regelmaat zichtbaar het langhaar gen doorgeven aan puppy's, laten ook zien dat dat de kortharige nestgenoten een zeer goede vachtstructuur- en kwaliteit hebben. Hieruit kunnen we concluderen dat een langharige Akita uiteindelijk zeer belangrijk is voor het ras in het algemeen.

Door onwetende en/of boze tongen wordt wel eens beweerd dat langharige Akita's ziek zijn en/of aan een (huid)aandoening lijden. Echter, niets is minder waar. Een langharige Akita is niet minder in vergelijking met zijn kortharige soortgenoten. Hij heeft alleen wat meer haar.

Het VHL (Van Haeringen Laboratorium) biedt een test aan waarmee bepaald kan worden of een hond drager is van het gen. Wij hebben deze test laten uitvoeren, maar hebben afwijkende resultaten ten opzichte van de realiteit. Er is door het VHL een controle test uitgevoerd op een bewezen langhaar drager en een langhaar pup (nakomeling van een langhaar drager). Beiden bleken volgens de door VHL aangeboden test geen enkel gen voor het langhaar te hebben, wat natuurlijk niet mogelijk is. Daardoor is VHL dieper in de materie gedoken.

Uit de literatuur blijkt dat er binnen het ras nog een andere mutatie is die iets zegt over de vacht van de hond. Dit is de mutatie die getest wordt bij de 'wooly test'. Dit is een andere mutatie dan de mutatie die getest wordt bij de door VHL aangeboden test.