locatie

Netterden, Gelderland

info@chiyoko.nl

+31 (0) 6 295 546 57

www.chiyoko.nl

Het karakter

van de langharige Akita

Langharige Akita's worden in de Verenigde Staten veelvuldig

ingezet als therapie- en blindegeleidehonden. Ook speurwerk is hun niet vreemd waardoor zij ook vaak worden ingezet als speurhond.


Er wordt beweerd dat de langharige Akita's slimmer zijn als hun kortharige nest genootjes. Wij kunnen dat niet volop beamen, maar het is ons opgevallen dat de langharige Akita's ondernemender zijn, zachter van karakter en er voor open staan om nieuwe dingen te leren. Daarnaast zijn zij vaak uitzonderlijk correct qua bouw.


Minder bekende vachtstructuur 

de langharige Akita

Het kan voorkomen dat een Akita een wat minder bekende vachtstructuur krijgt: langhaar. Dit gebeurt als beide ouderdieren het zogenaamde '"langhaar gen" dragen. De langharige Akita is echter wel raszuiver ondanks het feit dat deze een diskwalificerende fout heeft aangaande de rasstandaard. Enkel vanwege deze 'fout' worden langharige Akita's uitgesloten voor officiële (inter)nationale hondenshows.

Ouderdieren die met regelmaat zichtbaar het langhaar gen doorgeven aan puppies, laten ook zien dat dat de kortharige nestgenoten een zeer goede vachtstructuur- en kwaliteit hebben. Hieruit kunnen we concluderen dat een langharige Akita uiteindelijk zeer belangrijk is voor het ras in het algemeen.

Door onwetende en/of boze tongen wordt wel eens beweerd dat langharige Akita's ziek zijn en/of aan een (huid)aandoening lijden. Echter, niets is minder waar. Een langharige Akita is niet minder in vergelijking met zijn kortharige soortgenoten. Hij heeft alleen wat meer haar.


DNA testen

voor de toekomst

Om de vachtkwaliteit en bouw in te kunnen waarborgen is het voor ons als fokker zijnde belangrijk om te weten of een hond drager is van het zogenaamde langhaar gen. Het FGF5 gen is in veel rassen verantwoordelijk voor de langharige vachtstructuur en er zijn momenteel meerder laboratoriums zoals o.a. VetGen in Amerika die een DNA test hebben ontwikkeld waarmee achterhaald kan worden of een hond drager is van het recessieve allel.


Wij maken momenteel wanneer wij twijfels hebben of een hond wel of geen drager is van het gen, gebruik van de DNA test die VetGen heeft ontwikkeld. Wij hebben in het verleden ook de DNA test van VHL gebruikt, maar deze resultaten waren niet correct (de test gaf aan dat onze teef, Osaka, geen drager was, maar tot onze verassing gaf Osaka ons een prachtige langharige pup). Dit betekent dat wij momenteel op onze hoede zijn als het aankomt op de resultaten voortkomend uit een DNA test.


Onze langharige Akita's

tijdens de Funkeuring van de NIPPON INU

Een keer in het jaar organiseert onze rasvereniging een evenement waarbij het mogelijk is om de langharige Akita's te showen. Wij vinden het altijd erg leuk om hieraan mee te doen met de door ons gefokte langharige pups en wij zijn erg trots op de door hun behaalde resultaten.


In 2017 tijdens de Jubileum Clubmatch van de NIPPON INU won Noodle (a.k.a. Ai' Roku Matsuri Of Chiyoko Kensha) de Funkeuring. Tijdens de Familiedag van de NIPPON INU in 2018 heeft Hitomi (a.k.a. Chie' Go Hitomi Of Chiyoko Kensha) de Funkeuring gewonnen. Ook Cheddar (a.k.a. Dain Go Kodaira Of Chiyoko Kensha) deed in 2018 mee aan de Funkeuring. Het was voor dit teefje van op de dag van de keuring net drie maanden oud de eerste keer, maar in de ring gedroeg en toonde ze zich als een professional. Dus voor ons is zij ook een winnaar!© All rights reserved - 2012 / 2020 - Of Chiyoko Kensha - Japanse Akita